Wat een hitte. Hou je wortels koel!

Gepubliceerd op 30 augustus 2017 om 08:50

Planten houden niet van warme wortels. Lees hoe de temperatuurmetingen op de warmste dag in Augustus laten zien dat het blauw-groene daksysteem de plantenwortels koel houdt, waarop de planten goed kunnen functioneren en helpen de stad te verkoelen!

 

Buiten is het 28 graden. Op het zwarte dak meten we vlak boven de dakbedekking om 13.00 uur 43 graden Celsius. Tussen de planten is het dan 30 graden. Een heel stuk koeler. Maar wat nog belangrijker is wat er met de temperatuur onder de grond gebeurt; planten houden namelijk niet van warme wortels. Dat remt de groei en het functioneren van de planten en maakt cellen in de wortels kapot. Hoge bodemtemperaturen komen in de Nederlandse natuur ook maar zelden voor, het duurt nu eenmaal lang om grond tot in de diepte op te warmen.

 

Schermafbeelding2017-08-30om090029.png

 

Op standaard groendaken kan de temperatuur in de dunne, droge substraatlaag echter flink oplopen. Wij registreren vandaag in het referentie standaard groendak een wortel- en substraattemperatuur van 33-35 graden, ver boven wat planten over het algemeen als maximum nog prettig vinden (20 graden Celcius).

 

In de blauw-groene opbouw van Project Smartroof, waar regenwater onder het substraat opgeslagen wordt, meten we een veel lagere wortel en bodemtemperatuur die varieert tussen de 24 en 25 graden Celcius. Nog steeds warm, maar zo'n tien graden lager dan in een standaard groendak waar geen water in opgeslagen wordt. En dat de beplanting de koelte en het extra water waardeert zie je direct: de beplanting in het standaard groendak kleurt rood om zich tegen de droogte en warmte te beschermen, waar de beplanting boven in de blauw-groene testvlakken nog altijd groen is en groeit. En daarmee juist op de heetste dagen maximaal bijdraagt aan verkoeling van de omgeving.

IMG_9087.jpg IMG_9086.jpg

Twee foto's genomen op 28 augustus 2017. Links een indruk van de beplanting in het Blauw-Groene systeem van Permavoid met een substraatlaag van 4 cm. Deze beplanting oogt groen en gezond. Rechts de beplanting in het standaard groendak systeem met ook 4 cm substraat dat al rood verkleurt; het bekende overlevingsmechnisme van Sedums om het hoofd te bieden aan de hitte en de droogte.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.