Een zomerdag: de temperaturen op Project Smartroof 2.0

Gepubliceerd op 24 augustus 2017 om 10:11

Het KNMI rapporteerde een zomerdag van 26 graden. Hoe warm werd het op het dak?

 

Los van het onderzoeksproject door KWR-Water naar de exacte water- en energiebalans op het blauw-groene dak zijn er ook 14 onafhankelijk draadloze temperatuursensoren geplaatst (AiroSensor) die de temperatuur op het zwarte dak en op-, in- en onder de beplanting registereren. 23 augustus was een mooie zomerdag in Amsterdam (tot het om 16.00 uur dicht trok met wolken) met een gemiddelde temperatuur van 26 graden voorspeld.

Op project Smartroof registreerden we op het warmste moment (14:51 uur) 44 graden op de zwarte dakbedekking in de zon, terwijl de temperatuur van de beplanting op 29 graden bleef steken. Nog opvallender is dat de temperatuur in de aarde boven het blauw-groene systeem (Permavoid) tussen de 20 en 22 graden blijft hangen, terwijl de aarde boven het standaard groendak systeem oploopt tot tussen de 25 en 27 graden. 

Ondanks het feit dat dit geen onderzoek representeert maar slechts een momentopname is, illustreert het wel dat de aanwezigheid van water en beplanting (blauw-groen) de temperaturen op het dak flink reduceert, en dat de intreding van hitte door het dak het gebouw sterk gereduceerd wordt. En dat betekent dat de airco installatie feitelijk werkeloos toekijkt terwijl de planten om hem heen zijn werk voor hem doen. Zónder gebruik van energie welteverstaan, onderwijl CO2 uit de atmosfeer opnemend, in plaats van CO2 veroorzakend. En dat allemaal op hetzelfde dak maar dan met een 'iets andere inrichting'. 

 

Schermafbeelding2017-08-23om145131-1.png

 

Screenprint van het on-line dashboard van Project Smartroof 2.0, dat overzichtelijk de gegevens weergeeft van alle draadloze temperatuur en bodemvochtsensoren. Dit dashboard is gemaakt door Nova Silva, specialist in het uitlezen van on-line sensorsystemen en het creeeren van snel inzichtelijke weergaven van de verzamelde gegevens.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.